Naslednja tekma
Tekma ni določena.
Pozicija na lestvici
1. AŠK Bravo 30 69
2. CherryBox24 Tabor Sežana 30 63
3. Kalcer Radomlje 30 59
4. Krka 30 54
5. Nafta 1903 30 50
6. Fužinar Vzajemci 30 48
7. Drava Dakinda Ptuj 30 45
8. Roltek Dob 30 40
9. Vitanest Bilje 30 36
10. Rogaška 30 34
Ogled celotne lestvice
Novice
Arhiv novic

Intervju: Erik Merdanović - trener U13A

26.04.2016
Intervjuvanec: Erik Merdanović
Erik Merdanović, trener selekcije U13, s katero uspešno nastopa v prvi ligi. Kakšen je njegov pogled na nogometno vzgojo mladih in še marsikaj drugega si lahko preberete v intervjuju.
OSEBNA IZKAZNICA:
Trenerski idol: Mauricio Pochettino
Najljubše moštvo: Atalanta
Najljubši igralec:  Jose Maria Guti

Za začetek se nam na kratko predstavite.
"Sem Erik, star 25 let. To je moja četrta sezona pri ND Ilirija, pred tem dve sezoni bil trener pri NK Vir. Prve nogometne korake sem naredil pri MNK Ljubljani, pri kateri sem ostal vse do mladincev, ko sem odšel na NK Olimpijo. Pri 20 letih sem se odločil, da bi se rad preizkusil v trenerskem delu, in to je bila ena mojih boljših odločitev v življenju."

Ste eden izmed mlajših trenerjev s PRO licenco. Kaj vse ste se naučili v teh letih šolanja in hkrati delovanja kot trener?
"Na ta podatek, da sem eden mlajših sem zelo ponosen, saj je bilo potrebno veliko truda, odrekanja in pa volje, da sem prišle do tega naziva, za kar bi se rad ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so mi pomagali. Vsako šolanje je bilo zgodba zase in na vsakem sem se naučil veliko novih stvari, ki jih prej mogoče nisem tako dobro poznal. Veliko sem se tudi naučil od svojih šolskih kolegov, saj sem bil na šolanjih z različnimi igralci, ki so Slovenijo zastopali na svetovnih prvenstvih ali pa v ligi prvakov. In so z nami delili izkušnje in zanimivosti, ki jih ne vidimo na televiziji ali pa preberemo na internetu. Je pa tudi res, da sam ogromno časa preživim na raznih dodatnih izobraževanjih, obiskujem tekme in treninge različnih ekip, saj sem mnenja, da mora biti trener vedno v stiku z trendom."

Ste trener selekcije U13. Čemu posvečate največ pozornosti na treningih?
"Letos sem prvič samostojni trener ekipe letnika 2004, ki nastopa v prvi ligi mlajših dečkov. Odkar sem pri Iliriji, sem bil vedno zraven kot pomočnik, zato da fante izjemno dobro poznam. Rad bi poudaril, da imajo te fantje te selekcije zelo dobro bazo znanja, za kar so poskrbeli trenerji, ki so z njimi delali v preteklosti ( Oblak, Markovič in pa predvsem Frangeš, s katerim veliko sodelujeva tudi zdaj). Fantje so še lani igrali v nekoliko nezahtevni ligi, kjer razen nekaj izjem niso imeli resnih tekem, tako da smo na začetku nekaj časa rabili, da smo se navadili na večje igrišče ter fizično zelo močne nasprotnike, kar pa je le velik plus za fante, saj morajo na takih tekmah in posledično treningih vse delati nekoliko hitreje ter bolje, če želimo biti uspešni na tekmah pri uresničevanju naših zamisli. Največ časa posvečamo stvarem, za katere mislim, da so pomembna za otroke te starosti: individualna ter dinamična tehnika, ter razumevanje igre. Veliko je poudarka na igralnih oblikah z različnimi zahtevami, saj s tem spodbujam, da igralci med samo igro veliko razmišljajo in sami sprejemajo odločitve za katere mislijo, da so pravilna."Pri tej starostni kategoriji se prične prilagajanje nogometašev na veliki nogomet. Katere stvari so pomembne pri otrokovem nogometnem razvoju do te starosti?
"Moje razmišljanje je tako, da bi nekje do 10 leta starosti otroci na treningih delali le na individualni tehniki z ogromno poudarka na igri. Individualna tehnika pa more služiti koz baza vsega. Pri 11,12 letih ( starost mojih fantov) pa že resno delamo tudi na funkcionalni in dinamični tehniki, ki je dodajamo v proces igre. Se pravi vso individualno tehniko, ki jo otroci osvojijo da takrat vpeljemo v igro, počasi začnemo omejevati število dotikov v igralnih oblikah, kar jih prisili do samostojnih odločitev v igri."

Nekajkrat med sezono, ste sodelovali s kondicijskim trenerjem članske ekipe, ki vam je pomagal pri treningu gibljivosti in funkcionalnosti gibanja otrok. Ste velik zagovornik tega, da treningi niso monotoni, ter da otroci vsak dan spoznajo kaj novega. Nam poveste kakšna je vaša filozofija?
"Res je. Luko sem nekajkrat povabil na trening svoje selekcije, kjer je fante seznanil z vajami, ki so pomembne za razvoj gibljivosti ter funkcionalnosti. Sam je z svojim znanjem izjemen dodatek naši trenerski ekipi, saj premore znanja, ki jih ostali nimamo. Mogoče nebi rekel, da imam že ustvarjeno filozofijo, ampak nekakšne smernice, katerih se poizkušam držati. Vse dokler bom trener mlajših selekcij, bo moje vodilo igra ter napredek, tako vsakega posameznika kot ekipe v celoti. Je pa res, da poizkušam treninge oziroma vso naše druženje popestriti tudi z aktivnostmi, ki niso povezane le z treningi. Tako se nam je recimo v preteklosti na treningu pridružil najboljši slovenski freestyler Tilen Štimec, pred turnirjem v Velenju smo dobili video čestitko znanega slovenskega nogometaša, obisk članskih igralcev na treningih in podobne reči. Vse te aktivnosti dodatno pripomorejo k dobrem vzdušju fantov,  saj s tem dobijo nek dodaten motiv za delo."

Vaš pogled v prihodnost? Kje vidite še možnosti napredka in kako to doseči?
"Kar se tiče mojih osebnih ciljev, so seveda povezani z nogometnim poklicem. V načrtih imam določena izobraževanja v tujini, saj me zelo zanima kako poteka delo v priznanih nogometnih šolah in imam veliko željo, da si po bližje pogledam vse skupaj. Za prihodnost ne rad dajem kakšnih posebnih napovedih ali pa želj, saj se po navadi ne izide tako kot si sam želiš."

Še zadnje vprašanje. Kaj ste si želeli postati kot otrok in kako gledate na vse skupaj zdaj? Ste na poti, ki ste si jo želeli?
"Mislim, da vsak otrok, ki trenira nogomet sanja o tem, kako igra v ligi prvakov ali pa zabije gol v finalu svetovnega prvenstva in tudi sam sem isto sanjal. Ko pogledam nazaj si želim le, da bi kot otrok še bolj užival v igri, sploh v tekmah, kar vedno povem svojim igralcem pred tekmo, naj se sprostijo in uživajo v tej čudoviti igri. Sam pa sem svojo srečo oziroma veselje našel v trenerskem delu, v katerem neizmerno uživam in sem srečen, da se je tako izšlo."